Onze school maakt ook deel uit van Klimaatlink, een groep wetenschappers uit verschillende domeinen zoals UAntwerpen, enkele scholen… Samen met deze wetenschappelijke groep hebben we onder andere mee het lespakket van het Curieuze Neuzenproject ontwikkeld. We zijn dan ook één van de 5000 meetpunten in Vlaanderen. Op ons grasveldje staat ook een slimme bodemsensor die de hitte en droogte van de grond kan meten. Ons doel is de school ‘cooler’ te maken, in de beide betekenissen van het woord, dus ook daarom is een heraanleg van de speelplaats meer dan nodig.
Daarnaast doet onze school mee aan het Knappe Knoppen-project, een burgerwetenschapsinitiatief waarin we samen met wetenschappers onderzoeken hoe de opkomst van bladknoppen in de lente wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals temperatuur, daglengte en klimaatverandering.
Bomen spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem door CO2 op te nemen en het klimaat te reguleren. Maar door de opwarming van de aarde raken de bomen steeds meer “in de war”, wat hun groei en het hele ecosysteem beïnvloedt. In dit project volgen wij als leerlingen en leerkrachten bomen en bestuderen we wanneer en waarom de knoppen uitlopen, met als doel wetenschappers te helpen met waardevolle data. Dankzij de betrokkenheid van scholen over heel het land worden belangrijke vragen beantwoord over de toekomst van onze bomen in een warmer klimaat. Zo dragen wij bij aan een belangrijke stap in het wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering.
Meer weten? Hier vind je een link naar meer informatie en lessenpakketten.